Veiliger leven met Burgernet

Burgernet is een samenwerkingsverband tussen de politie en mensen zoals jij en valt daarbij enigszins onder de taken van de gemeente. De politie kan niet overal tegelijk zijn, door de ogen en oren van bewoners te gebruiken worden meer misdaden op tijd gesignaleerd, en is er meer informatie beschikbaar voor de politie in kortere tijd. Op dit moment zijn er al meer dan anderhalf miljoen mensen aangesloten bij Burgernet. Hoe kun je ook participeren in Burgernet als individu of bedrijf, en hoe kun jij profiteren van dit initiatief?

Hoe werkt Burgernet?

Burgernet is eigenlijk een tweerichtingsverkeer. Er kan een melding geplaatst worden voor een lokale situatie, en je kunt informatie doorgeven over een lopend geval. Het betreft dan ook situaties met een hoge urgentie, bijvoorbeeld een vermist persoon, het constateren van vervalst geld bij de kassa of een inbraak die wordt waargenomen via een beveiligingscamera. Dit betreft lokale situaties waarbij mensen in de buurt informatie door kunnen geven.

Via de Burgernet App

Voor Android en iOS is een Burgernet app te downloaden. Je hoeft niet in te loggen, je geeft een straal in waarbinnen meldingen van Burgernet worden vertoond. Je kunt direct melding maken via de app.

Afloopbericht

Normaal gesproken duurt een Burgernet actie één uur. Dan volgt er een afloopbericht. Dat betekent niet automatisch dat de zaak is gesloten, je kunt vervolgens informatie doorgeven via 0900-0235 (90cpm) geen spoed wel politie of bij via 112 voor spoed politie.

Hoe doe je mee aan Burgernet?

Via de website van Burgernet.nl kun je jezelf aanmelden als lid. Deelnemers worden niet gecontroleerd en deelname is toegankelijk voor iedereen van 16 jaar en ouder. Wanneer iemand verdacht wordt van misbruik van het systeem kan deze wel uitgesloten worden van deelname.

Je moet een e-mail adres doorgeven aan Burgernet waar het wachtwoord naartoe wordt gestuurd, en indien van toepassing relevante informatie over een lopende actie van Burgernet. Er worden ook regelmatig nieuwsbrieven verzonden met aanvullende informatie. Op gemeentelijk niveau worden e-mails ook gebruikt om inwoners relevante informatie te geven.

Je kunt meerdere adressen registeren zoals een woon- en werkadres. Je moet elk adres afzonderlijk aanmelden. Wanneer er meerdere personen op hetzelfde adres wonen kun je gebruik maken van een mobiel nummer.

De gegevens van de partcipanten worden opgeslagen op een beveiligde server die alleen wordt gebruikt voor en door Burgernet. Deelname is daarmee niet anoniem. Ook doven en slechthorenden kunnen zich aanmelden voor Burgernet en informatie doorgeven via teksttelefoon of via SMS tekstberichten.

Deelname aan Burgernet beëindigen is op elk moment mogelijk via de persoonlijke account.

Belangrijk om te weten:

  • Het is niet de bedoeling om mensen in gevaar te brengen, blijf uit de buurt van gevaarlijke situaties.
  • De informatie via Burgernet komt in principe niet in het strafdossier. In uitzonderlijke gevallen kan de politie contact opnemen, anoniem meewerken is altijd mogelijk.
  • Bij vakantie kun je aangeven dat je afwezig bent, je kunt ook aangeven op welke locatie je wel of niet beschikbaar bent.
  • Voeg voor snelle acties het telefoonnummer van Burgernet toe aan je adresboek, dan kun je snel reageren.

Burgernet geeft de politie meer ogen en oren in de samenleving. Je kunt je vrijwillig aanmelden en participeren in dit initiatief.

Meer informatie over gevonden voorwerpen, taken gemeente, fietsdepot en gemeentelijke belastingen.

Laat knoppen zien
Verberg knoppen
Klik Hier Om Uw Gemeente te Bellen