Gemeente Utrecht contact

tel-icoon Bel 1838 (90cpm) en u wordt direct doorverbonden met de Klantenservice van de gemeente Utrecht. Gemeenten.net is niet verbonden of aangesloten bij de gemeente Utrecht.

gemeente Utrecht bellen

Het telefoonnummer van de gemeente Utrecht en bijbehorend tarief is ook tegen een ander tarief beschikbaar. Wilt u met de Gemeente Utrecht contact opnemen? Klik hier voor de officiële website van de gemeente Utrecht.

home-icoon www.utrecht.nl

Openingstijden klantenservice:
De medewerkers van de klantenservice van de gemeente Utrecht zijn op maandag t/m vrijdag: 8:30-17:30 uur, donderdag tot 20:00 uur telefonisch bereikbaar.

 


Over gemeente Utrecht

Utrecht is een stad en gemeente in Nederland en de hoofdstad van de provincie Utrecht. Met 335.089 inwoners (31 maart 2015; bron: CBS) is Utrecht de vierde stad van Nederland naar inwonertal. De agglomeratie (aaneengesloten stedelijk gebied) omvat 493.667 inwoners (januari 2015, bron: CBS). Het stadsgewest Utrecht, dat samenvalt met het BRU, omvat 660.873 inwoners (januari 2015, bron: CBS). De gemeente Utrecht valt samen met de stad en is ingedeeld in tien wijken.

De stad bevindt zich in de Randstad en is centraal gelegen op een knooppunt van wegen, spoorwegen en waterwegen, waardoor het een toonaangevende beurzen- en conferentiestad is en het hardst groeiende economische centrum – vooral in de dienstensector – van zowel de Randstad als Nederland.

Utrecht was een van de eerste steden in het huidige Nederland met stadsrechten en heeft een lange geschiedenis en een belangrijk historisch centrum. Kenmerkend voor de stad zijn onder meer de werven en de Dom van Utrecht (met de 112 meter hoge Domtoren) waaraan de stad de bijnaam Domstad ontleent. De stad was in het jaar 1808 kortstondig de hoofdstad van het Koninkrijk Holland, zoals Nederland destijds heette.

De stad huisvest drie universiteiten waarvan de grootste de Universiteit Utrecht is. Deze universiteit is de op een na grootste van Nederland. Er zijn ook drie omvangrijke hogescholen, het hoofdkantoor van de Nederlandse Spoorwegen, ProRail, de Rabobank Nederland en de Jaarbeurs Utrecht gevestigd. Utrecht is de zetel van de rooms-katholieke aartsbisschop van Nederland (zie aartsbisdom Utrecht) en van de oudkatholieke aartsbisschop. Tevens is er het landelijke organisatiebureau van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gevestigd.

Wijken
De gemeente Utrecht onderscheidt bestuurlijk tien wijken, die zijn te vergelijken met stadsdelen. Deze zijn weer onderverdeeld in subwijken en buurten. Elke wijk kent een apart wijkbureau of een wijkservicecentrum. De wijk Vleuten-De Meern bezit ook een dependance van de burgerzaken.

Elke wijk heeft een raadscommissie voor de wijk, samengesteld uit gemeenteraadsleden of hun plaatsvervangers en elke wijk heeft ook een aparte wijkwethouder. Daarnaast bestaat er sinds 2002 een wijkraad, die een adviserende rol heeft en bestaat uit bewoners van de desbetreffende wijk. De Utrechtse wijken (wijkindeling sinds 2001):

Utrechtsewijken-nummering.png
Cijfers per 2015 (bron: gem. Utrecht):

01: Binnenstad ± 17.571 inwoners
02: Oost ± 32.165 inwoners
03: Leidsche Rijn ± 30.084 inwoners
04: West ± 28.554 inwoners
05: Overvecht ± 33.732 inwoners
06: Zuid ± 27.200 inwoners
07: Noordoost ± 37.624 inwoners
08: Zuidwest ± 37.263 inwoners
09: Noordwest ± 43.849 inwoners
10: Vleuten-De Meern ± 46.253 inwoners

(Bron: Wikipedia)

Laat knoppen zien
Verberg knoppen
Klik Hier Om Uw Gemeente te Bellen